Wednesday 10 September 2014

17. Славянските литератури през втората половина на 20 век – общи тенденции

XVII. Славянските литератури през втората половина на 20 век – общи тенденции
Типично е разделена на два лагера - прокомунист и антикомунист. Наблюдава се навлизане на източни културни явления в западноевропейската литература. Много от авторите не са политически ангажирани, но съществува намесване в тяхната работа. В държавите с авторитарен режим, каквито са славянските, е потисната свободата на словото. В литературата в тези държави продължава тенденцията за разграничаване на висока от ниска литература. Има няколко вида литература. Официална, която най-често е политическа и подчертава лозунгите на социализма, пишат два типа автори – политически настроение или неангажирани политически, но накарани на сила. Другата литература е тази на десидентите – те пишат произведенията си в емиграция и при тях се откроява социалното несъгласие и политическо несъгласие с обстановката в родната държава.
Бохумил Храбал (1914-1997) - е прочут чешки писател. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика - сред най-известните са романите „Строго охранявани влакове“ и „Обслужвах английския крал“. Той пише в изразителна, силно визуален стил. Той засяга използването на дълги изречения, в действителност неговите творби, уроци по танци за по-напреднала възраст ( Taneční hodiny Pro starší един pokročilé ) (1964) и Vita Nuova (1987) се състои от едно единствено изречение. Политическите явления и техните съпътстващи морални неясноти са повтаряща се тема. Много от героите на Храбал, са обрисувани като " мъдри глупаци "- глупаци, с случайни невниманията дълбоки мисли - които са дадени и груб хумор, разврат и решимост, за да оцелеят и да се насладите на себе си, въпреки суровите обстоятелства. Голяма част от въздействието на писмено Храбал произтича от съпоставянето на красота и жестокост, срещат в ежедневието. Ярки изображения на болка, човешките същества небрежно нанесена животни (като в сцената, където семействата на мишки са хванати в хартия компактор) символизира Проникването на жестокост сред човешките същества. Свят на един възрастен човек се разкрива като ужасяваща, и в края на краищата, може би единственият нормален философия линия в наблюдават внимателно Влаковете : "Трябваше да остана вкъщи на задника". Характеристиките му също може да бъде комичен, като неговата проза бароков / средновековна оттенък.
Заедно с Ярослав Хашек , Карел Čapek и Милан Кундера - също така творчески и забавни сатирика - той се смята за един от най-големите чешки писатели на 20 век. Негови творби са преведени на 27 езика.
Владимир Парал (1932- ) – чешки писател, неговата литературна работа понякога е класифицирана като научен експеримент. Пише научна фантастика, която се харесва на масовата аудитория. В късните му произведения се появява сексуалният мотив, над който е наложена цензура.
Петер Ярош (1940 - ) – словашки прозаик; Той е публикувал над двадесет книги: романи, сценарии за филми. Герои на първите произведения на П. Jarosz ("Вечер на терасата," 1963 "изгради за мен в морето", 1964 г., "Terror", 1965 г., и др.) - Интелектуалци, мъчително търсене на смисъла в живота. Тенденции в развитието на героя, промяна в артистичен стил на писателя определя, че неговите колекции от разкази, "А поклонение до неподвижност" (1967), "менует" (1968), "петна от кръв" (1970), роман, "Три пъти усмихнати скъпа" (1973).

П. Jarosz, който е израснал в село под Татри Gybe, започна да привлича повече от съдбата на своите сънародници, тяхната смелост, богатство и щедрост. От романа си "Хилядолетна Bee" (1979), основните събития, които се провеждат в родното село на писателя в началото на XIX-XX век, предизвиква сензация. За кратко време романът е преиздаден (последното издание е публикувано през 2003 г.), преведена в много чужди езици (включително и през 1982 на руски език), в един филм (заснет през 1983 г. въз основа на един роман в две части филм спечели на Златната награда на Венеция International Film Festival), в през 1981 г. книгата е удостоен с държавната награда. Продължаване на на "хиляди пчели" стана на романа "The Eye не се вземат под внимание, нито ухо вижда" (1984), което отнема място в същия район, но в периода от октомври 1918 - пролетта на 1924, когато социален и политически живот на обществото словашки отличава от един специален динамика. Последният роман на писателя, "Куче сватба" е издаден през 1990 година. В нея той засяга социалните проблеми на съвременното общество

No comments:

Post a Comment