Wednesday 22 April 2015

Динамика и типове употреба на понятието постмодернизъм

В славянските л-ри ПМ има голямо значение – различни експерименти и възможност за излизане от обикновените параметри на л-рата. Този п-с има и своите противници. Но в разл. л-ри има и разл. мотивации за своето приемане. Наличието на неофициална традиция поражда един по-категоричен елемент на действителността на л-рата извън нея. Нееднозначното динамично отношение е най-ярко изразено в началото на периода. Темпоралната логика на присъствието на ПМ не е еднаква – в нач. на 90-те год. в България и Хърватия Пм не е ново модерно явление, там то има своите класации като един Павич напр. Чешката л-ра е пример за дебатът за/на литературата, който сякаш замъглява фактите, оставащи едва забележими (самиздатска, дисидентска л-ра). Характерно е и вглеждането в л-рата към самата нея. Поява на мн. книги, които остават едва забележими в тази хаотичност и интензивност до 90-те години и чак след това се реабилитират.

Почти навсякъде в нач. на 90-те има дебати за ПМ, усещане за преломност на тези години, където ПМ се оказва поводът, ключът около който се водят тези спорове. В бълг. л-ра дебатът върви в насока на поколенчески сблъсък. Литерат. Прелом на 90-те в България е приет като поколенчески сблъсък. Другаде имаме невидимост на младите автори за сметка на старите. Кратохвил (средно поколение на л-рата) в чеш. л-ра се превръща в апологет на ПМ. Разбирането на л-рата като важна за себе си със своята автономност и л-рата, която трябва да засяга важни социални теми – това е сблъсъкът, а не поколенческият. Дебатът за значимостта на л-рата и нейната публика – търсене на по-големи читателски контексти, по-широка публика. Синдром на редукция на понятието за ПМ в чеш. л-ра, напр., ако една книга се определи като добра от критиката и всички знаят, че тя има ПМ-черти, никъде в анализите не я нар. „постмодернистична“, защото тази дума вече има приоритивно значение, т.е. на определение.
Не е непременно дебатът да се води около понятието ПМ, но то се оказва ключов синдром и признак на периода, което обяснява какво значение има ПМ за л-рата.

ПОСТМОДЕРНИЗЪМ:
-          ключ/ знак, който надхвърля собствения си обем и нагласа на л-рата за играта на изкуството;
-          признак, присъщ на периода;
-          около това понятие минава голяма част от дебата за л-рата от 90-те год. на 20в.;
-          постмодерен“, „постмодерна“, „постмодернистичен“ – като негативна х-ка на периода, нарицателно за новаторския и експериментаторския дух на периода;
-          ПМ отвъд границите на понятието;
-          действа като парола – в положит. (+) и отрицат (-) смисъл;
-          минаването на границите за усещането на периода;
В кр. на 1-вото 10-летие тази негативна напластеност за понятието преминава. През 2000 тези тенденции са видими, л-рата тръгва към типични за нея светове. Пада дебатът за периода и спада тази полемична нагнетеност към него. Появяват се нови теми и нови въпроси.

No comments:

Post a Comment