Wednesday 22 April 2015

Понятието Средна Европа

Интересът към Средна Европа. Понятието „Средна Европа“ като контекст за идентификация в културата. Има 2 свята – източен и западен, но има и един среден (най-рано се появява в контекста на Чешкото възраждане); „среден“ като алтернатива на Изтока и на Запада – идеята за центъра, за средата на Европа (кн. с есета на Вл. Мацура – семиотични есета); Една митологизация за представата на център, сърцевина на континента. Още от 19в. има цяла поредица от подобни понятия – нпр. Балканите претендират за някаква кръстопътност, в чиито мащаби се осмисля националната идентичност; Понятията – средиземноморска култура, Европа и Изток – Запад;
Корените на това понятие са много дълбоки (интуитивни представи – около 16-17в., т. нар. „бароков славизъм“) – в пол. късноренесансова поезия; историята на Мавро Орбиний – история на славяните. Този опит за обединение, общност е и следствие на османската угроза; усещането за езици, общност; територията на славянското се мисли през духовното, но най-вече през езика.
Концептуално, научно – този слав. контекст става изключително важен през 19в. (народи без държава => осмислят общото битие) – духовно родство, органичната свързаност и езика – красив и богат – 19в е апогеят на този идеал за славянството.
През 20в. този идеал се осмисля изключително позитивно – напр. сп. „Мисъл“ (чехи, поляци често се споменават в изданията); През 2-рата полов. на 20в. поради идеологическа причина това понятие е утъждествявано с този източен контекст. Това отнема от митологичната му сила. Има един период, в който чехи, поляци, словаци се дистанцират от славянството. Понятието е изместено от друго значение. След 89-та много хора се разграничават от това понятие, тъй като по времето на соца значението му е изместено и е запълнено с идеологически смисъл.
Средна Европа – пикът в силно положителното осмисляне на понятието е около 2-рата половина на 20в., корените се зараждат 70-те и 80-те год. на 20в. и понятието се превръща в алтернатива на Изтока и Запада – идеологизират го и го митологизират. Автори като Кундера и Киш, унгарски и полски писатели работят в тази област. Но най-ярко успява да го наложи като понятие Милан Кундера.

Освен Средна Европа има и др. понятия, свързани с Източна Европа. Положително или отрицателно понятие е Източна Европа? Защо?

No comments:

Post a Comment