Wednesday 22 April 2015

10. Теории на Август Шлайхер и Йохан Шмит за разпадане на индоевропейския праезик

Модел на А. Шлайхер: родословно дърво, влияние на Ч. Дарвин, представа за праезика, междинни праезици.
Родословно дърво на родствени езици - Описани са  в негов труд от 1863г. „Теорията на Дарвин и езикознанието“ – пренася философията на Дарвин в езикознанието. А.Ш. взима образа на родословното дърво също от теорията на Дарвин. Неговата представа за езиковото развит включва праезик, от който се появяват няколко междинни и тогава съвременните.
Влияние върху терминологията: езиково семейство, матерен и дъщерен език, който напомнят...
Написва  на праиндоевропейски (както си го представя) басня за овцата и конете. Виждали са го близък до староиндийския, по-късно младограматиците го променят – откриват, че праезикът е приличал на гръцки и на индийски. Представя си езика като жив организъм и според него при образуването на нови диалекти праезикът отмира.
Теория на Й. Шмит: постепенен преход от една езикова група към друга, конвергентни и дивергентни процеси в синхрония, център и периферия на езиковата територия.
Вълнова теория на Йохан Шмит – 1872г. на един конгрес на филолозите в Лайпциг Й.Ш. критикува теорията на Шлайхер, като докладът му се нарича „Родствените отношения между индогерманските езици“. Набляга на постепенния характер на прехода от една езикова група към друга. След това на многостранност на връзките между диалекти и езици и най-вече на взаимните влияния между родствени и неродствени езици.
Понятията - Конвергентно (сближава езиците) и дивергентно (отдалечава езиците) развитие (процеси)
Използва метафората на езеро със спокойно води, образуването на вълни от камък – отдалечават се и затихват. По същия начин езиковите промени започват в центъра на езиковата територия, рапръскват се подобно на вълни, обаче затихват и невинаги стигат до края на езиковата територия. Въвежда понятията център и периферия на езиковата територия.
Представата, че между езиците няма резки граници. Преходи – постепенност на диалектите.
Отрича всички положения в теорията на Шлайхер.
Коя е вярна? Наистина ли са несъвместими?

Мнението в науката е, че Шмит допълва теорията на Шлайхер в основните ѝ положения. Може ли да има един праезик? Те са безписмени. Романските езици – от един диалект – на гр. Рим, а не от латински. Езиците, донесени от Европа в Америка също не са диалекти - от една система са.

No comments:

Post a Comment