Monday 8 September 2014

7. Елегия. Калин, Тиртей, Солон.

7. Елегия. Калин, Тиртей, Солон.

Думата елегия произлиза от гръцки и означава жалба. Попринцип, елегичните произведения са тъжни, с любовни мотиви на моменти. Въпреки това, елегията може да има различно съдържание.
 Елегията формално се различава от другите жанрове, защото е свързана с елегическо двустишие. То се състои от :
1 - Хекзаметър (шестостъпник)
2 - Пентаметър (петстъпник)
Казват, че и епиграмите са се писали в същото стихослужение. В гръцкото стихослужение от голямо значение е дългостта и краткостта на сричките. В 3-та и 6-та стъпка изпадат 2 кратки срички и там има пауза, което се явява пентаметърът.
Стиховете на Калин се отличават с патриотичен характер, те наподобяват бойни маршове. В древността са изпълнявали прагматична функция- имали ли за цел да накарат гърците да се бият.
В тях ясно изразена е дилемата дали да защитиш родината си без да бягаш от смъртта( героична смърт) или да хвърлиш срамно петно върху себе си чрез проблематичното завръщане (срамна смърт).
Тиртей, от своя страна, може да се нарече „поетът на СПарта”. По негово време спартанци са има сериозни проблеми със своите съседи- месенци. Това дава повод за започването на II месенска война през VIIв. пр.Хр. Тиртей повдига духа със стихове, което е от голямо значение. Тъй като по това време в Спарта не е имало много поети, най-често са се вземали от другаде.
В неговите стихове също намирам дилемата между сладката смърт за отечеството и горчивото скиталчество в чужбина.

По времето на Солон атиняните загубват спора с мегарците за о. Саломин. Издаден е закон да не се заговори за това сред населението. Солон, обаче, се престорил на луд с идеята да насърчава. Благодарение на Солон, се създава още 1 закон 

No comments:

Post a Comment